Forum Wpłynąwszy na Jagiellońskiego forum Uniwersytetu Strona Główna Wpłynąwszy na Jagiellońskiego forum Uniwersytetu
Ta budka telefoniczna jest zarezerwowana dla Clarka Kenta.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kognitywistyka - progi, program, opinie.
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Wpłynąwszy na Jagiellońskiego forum Uniwersytetu Strona Główna -> Filozoficzny / Filozofia / Kognitywistyka
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ograniczony
kandydat


Dołączył: 28 Lut 2011
Posty: 7
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 21:35, 28 Lut 2011    Temat postu: Kognitywistyka - progi, program, opinie.

Witam.

Chciałbym się dowiedzieć, o ile byłoby to możliwe, jaki był próg na kognitywistykę w tym roku?

Czy jest może jakaś propozycja odnośnie stworzenia magisterki z tego kierunku czy raczej nie ma na co liczyć?

Czy teoretycznie, aby się dostać, wystarczy 100% rozszerzonej matury z filozofii (jako finalista olimpiady) + ok. 70% wosu/polskiego/bioogii rozszerzonego/rozszerzonej?

Jak wyglądają studia? Zachwalacie, co przeważa, na co kładzie się nacisk, jest możliwość pogodzenia z drugim kierunkiem, jak kontakt z ludźmi, sympatyczni itd? Smile

Z góry dziękuję za odpowiedz.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
czciczcc
beanus


Dołączył: 17 Mar 2011
Posty: 15
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: z marzeń o UJ
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 11:38, 11 Maj 2011    Temat postu:

kognitywistyka jest pierwszy rok o ile się nie mylę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Galcia
beanus


Dołączył: 26 Lip 2010
Posty: 17
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: kognitywistyka / kulturoznawstwo PSC
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 17:36, 01 Cze 2011    Temat postu:

O zeszłorocznych progach napisałam co nieco w temacie "Kognitywistyka".

Powstanie studiów magisterskich zależeć będzie najprawdopodobniej od ilości chętnych (czytaj: liczby studentów, którzy przebrną przez licencjat x)), jesteśmy jednak dumą Instytutu Filozofii (taki oryginalny i postępowy kierunek, och i ach), więc przypuszczam, że w roku akademickim 2013/2014 takowe zostaną już uruchomione. Jeśli nie, zawsze pozostaje magisterka na UP, którą otworzyli (trochę bez sensu, ale cóż) już w tym roku - podobno wykłada tam część prowadzących z kognitywistyki UJ.

Studia są, ogólnie rzecz biorąc, banalne (jeśli nie zależy Ci na wysokiej średniej, naturalnie, chociaż i z tym nie powinno być problemu). Można spokojnie przebrnąć przez pierwszy rok (a w każdym razie pierwszy semestr, o drugim wypowiem się może po sesji x)), nie robiąc absolutnie nic ^^ Prowadzący są sympatyczni i ugodowi, bynajmniej nie zależy im na pozbyciu się połowy pierwszoroczniaków Razz
Jako króliki doświadczalne szliśmy wg nieco innego planu, więc u nas przeważała filozofia, ale na szczęście ktoś na górze zrozumiał swój błąd i teraz stawiają na informatykę (sztuczna inteligencja i te sprawy).

Z tego, co mi wiadomo, ponad połowa studentów kogni to dwukierunkowcy x) Raczej nie słyszę narzekań na napięty harmonogram, grafik jest dość elastyczny. W pierwszym semestrze można było ustawić zajęcia w taki sposób, żeby odbębnić wszystko w 3 dni i od czwartku mieć długi weekend Very Happy

Jeśli zaś chodzi o ludzi, to są fantastyczni ^^ Młode, otwarte umysły, kwiat polskiej inteligencji niemalże x) Towarzystwo, z racji interdyscyplinarności dziedziny, w której się poruszamy, jest zdecydowanie bardziej zróżnicowane, niż na innych kierunkach, ale naprawdę z każdym idzie się dogadać Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
rahowa135
kandydat


Dołączył: 20 Maj 2011
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 12:41, 10 Cze 2011    Temat postu: hej:)

wreszcie jakaś studentka:) rozumiem, że podawanie progów nic nie da, bo co roku są inne - przypuszczam, że w tym roku będą niższe, bo i biologia i matematyka byly dużo trudniejsze niż w zeszłym - ale powiesz mi ile jest mniej więcej chętnych i na około ile % mieli pozdawane matury...? prooooooooooszęSmile wiesz coś może też o biologii? jakie drugie kierunki przeważnie biorą studenci kogni?

dziękuję bardzo SmileSmile
pozdrawiam:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Galcia
beanus


Dołączył: 26 Lip 2010
Posty: 17
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: kognitywistyka / kulturoznawstwo PSC
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 20:46, 12 Cze 2011    Temat postu:

W zeszłym roku z maturami napisanymi na ok. 70% można było się spokojnie dostać. No, może nie tak znowu spokojnie, bo dopiero w drugiej turze x) Jeśli zaś chodzi o konkurencję, chętnych na jedno miejsce przypadało bodajże 4 z kawałkiem.
Nie rozumiem decyzji odnośnie mnożnika dla matury z biologii w tegorocznym postępowaniu kwalifikacyjnym, jako że wiedza z tej dziedziny nie na wiele się na tych studiach przydaje Razz Jedynie na kursie z podstaw psychologii poświęciliśmy jedne zajęcia na omówienie budowy i funkcji mózgu. Przypuszczalnie przyda się to na drugim i trzecim roku, ale o tym trudno na razie powiedzieć coś pewnego, gdyż plan zajęć w ciągu tego roku zmieniał się już ze trzy razy x)
Dwukierunkowcy są bardzo zróżnicowani. Mamy kogoś z prawa, psychologii, zarządzania, filozofii, medycyny, kulturoznawstwa, informatyki, filologii... Już chyba prościej byłoby wypisać, kogo u nas nie ma Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
rahowa135
kandydat


Dołączył: 20 Maj 2011
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 21:47, 12 Cze 2011    Temat postu:

Bądź błogosławiona Dobra Kobieto SmileSmile

Dzięki Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Steppenwolf
student pełną parą


Dołączył: 24 Lip 2010
Posty: 367
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 11:48, 14 Cze 2011    Temat postu:

A z ciekawości: kognitywistka na UJ to studia bardziej teoretyczno-psychologiczne, czy ścisłe? Moje kuzynka studiowała to Poznaniu i było więcej przedmiotów ścisłych niż humanistycznych.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Galcia
beanus


Dołączył: 26 Lip 2010
Posty: 17
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: kognitywistyka / kulturoznawstwo PSC
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 18:22, 14 Cze 2011    Temat postu:

Jak na razie typowo humanistyczno-teoretyczne, aczkolwiek od przyszłego roku nacisk kładziony będzie na informatykę, cybernetykę i jakieś tam podstawy neurobiologii. Z tego, co słyszałam, kognitywistyka w Poznaniu bardziej przypomina tę zachodnią, gdzie stawiają na praktyczne zastosowanie owej nauki, zaś UJ wyszedł z założenia, iż najistotniejsza w temacie jest filozofia umysłu. O jakże wielki był to błąd x) Mimo wszystko jest to Instytut Filozofii, więc nie wymagajmy cudów Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
cyklon
kandydat


Dołączył: 11 Kwi 2010
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 14:02, 24 Cze 2011    Temat postu:

a ja chciałem spytać, czy ciężko by było na przykład studiować od pierwszego roku psychologię ogólną (dzienną bądź płatną) i kognitywistykę ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
linn
beanus


Dołączył: 18 Lip 2011
Posty: 31
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: psychologia ogólna
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 19:46, 18 Lip 2011    Temat postu:

też jestem tego ciekawa, zamierzam zaryzykować, w końcu ponoć to ostatnia szansa na studiowanie drugiego kierunku bezpłatnie :)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Fugu
kandydat


Dołączył: 15 Lip 2011
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: informatyka, kognitywistyka
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 1:51, 20 Lip 2011    Temat postu:

linn, Okaże się w październiku Wink.
Wydaje mi się, że większość studentów kognitywistyki to dwukierunkowcy, więc chyba można.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
genpoder
beanus


Dołączył: 20 Lip 2011
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 16:28, 20 Lip 2011    Temat postu:

Fugu, to samo, magiczne połączenie inf+kogni?

Zaryzykowałem.

EDIT:
Ktoś skłonny na jakąś formę integracji wewnątrz roczniku? Strona/grupa na FB, fora chyba cieszą się mniejszą popularnością...


Ostatnio zmieniony przez genpoder dnia Śro 16:31, 20 Lip 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Fugu
kandydat


Dołączył: 15 Lip 2011
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: informatyka, kognitywistyka
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 0:09, 21 Lip 2011    Temat postu:

genpoder napisał:
Fugu, to samo, magiczne połączenie inf+kogni?

Owszem. Pierwszy rok infy? Na jakim wydziale?
Jeżeli pierwszy i jeżeli na WMiI to będziesz miał dużo roboty, ale wszystko da się zrobić jak się ma chęci.
Integracja fb itp. zawsze mile widziana. Na pewno będzie łatwiej jak na usosie wszystko wpiszą i będzie wiadomo kto, gdzie i jak. Potem to można się nawet w realu integrować, przy piwku ;p.


Ostatnio zmieniony przez Fugu dnia Czw 0:12, 21 Lip 2011, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
genpoder
beanus


Dołączył: 20 Lip 2011
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 0:15, 21 Lip 2011    Temat postu:

Tak. O pracy jaka mnie czeka jestem świadomy, aczkolwiek nie jest to miła perspektywa, ale mój humanistyczny charakter i ścisły umysł nie pozwalały zdecydować się na zamknięcie w jednej dziedzinie.

Ty już studiujesz któryś z kierunków (infę?).
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Fugu
kandydat


Dołączył: 15 Lip 2011
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: informatyka, kognitywistyka
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 14:16, 21 Lip 2011    Temat postu:

Teoretycznie też jestem z tobą na pierwszym roku informatyki, w praktyce jeszcze nie wiem jak zrobię (zawaliłem 2 przedmioty, na własne życzenie) - mogę teoretycznie robić wszystkie przedmioty z drugiego i przejść na trzeci.
Co jest pewne: będziemy się razem uczyć teorii mnogości w pierwszym semestrze ;p.

Trudność dla ciebie będzie polegała na tym, że w pierwszym semestrze siatka godzin jest ustalona z góry, często głupio, a przepisywanie się nie zawsze jest takie proste. Musisz się tym zająć na początku października, a dokładnie w drugim tygodniu, kiedy to będziecie po tzw. zajęciach adaptacyjnych.
Nie wiem jak jest na kognitywistyce w pierwszym semestrze, ale mam nadzieję, że sami, poprzez usos, wybieramy sobie przedmioty i grupy.


Ostatnio zmieniony przez Fugu dnia Czw 14:17, 21 Lip 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Galcia
beanus


Dołączył: 26 Lip 2010
Posty: 17
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: kognitywistyka / kulturoznawstwo PSC
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 17:11, 21 Lip 2011    Temat postu:

W zeszłym roku na kognitywistyce na przedmioty zarejestrowano nas odgórnie, ale może to kwestia tego, iż byliśmy pierwszym rokiem Razz Za to grupy ćwiczeniowe wybieraliśmy sobie sami, a z późniejszym przepisywaniem się nikt problemów nie robił. W zasadzie każdy chodził, kiedy chciał, najważniejsze było zgłoszenie swojej obecności Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
genpoder
beanus


Dołączył: 20 Lip 2011
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 17:26, 21 Lip 2011    Temat postu:

Link do grupy: [link widoczny dla zalogowanych]

Ostatnio zmieniony przez genpoder dnia Pią 18:12, 22 Lip 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aurellie
kandydat


Dołączył: 22 Kwi 2012
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kraków
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 20:23, 22 Kwi 2012    Temat postu:

Ok. Jedno pytanie. Jakie matury są KONIECZNE? Czy jest konieczna matura z biologii? Czy matury np. z polskiego muszą być rozszerzone?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Iwonaaa
beanus


Dołączył: 02 Cze 2011
Posty: 31
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kognitywistyka
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 16:19, 30 Kwi 2012    Temat postu:

Tak naprawdę nie ma przedmiotu, który należałoby zdać obowiązkowo. Punktowo, jak już pewnie zdążyłaś się sama dowiedzieć, najbardziej opłaca się biologia, informatyka i matematyka. Patrząc jednak na nasz program (na dzień dzisiejszy) przydaje się rozeznanie w filozofii - tym bardziej, im mniej pasjonująca jest to dla Ciebie dziedzina. Matematyka również się przydaje (logika, teoria mnogości, na drugim roku matematyczne podstawy kognitywistyki). Biologia... zapotrzebowanie na wiedzę z tej dziedziny, mam nadzieję, wzrośnie. Informatyka... jak na razie niespecjalnie. Prowadzący są na tyle dobrzy, że osoba tak przerażona perspektywą informatyki jak ja radzi sobie całkiem znośnie, a i wymagania jeszcze nie są straszliwie wysokie. Chyba angielski przydaje się najbardziej - sporo tekstów, nad którymi pracujemy, jeszcze nie zostało przetłumaczone.
Oczywiście, że lepiej nastawić się na zdawanie wszystkiego na poziomie rozszerzonym. Wtedy jest się po prostu spokojniejszym - w końcu wynik pomnożony jest dwukrotnie:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gdynianka
kandydat


Dołączył: 08 Maj 2012
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdynia
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 15:19, 08 Maj 2012    Temat postu:

właśnie, jak z tym przelicznikiem? na str UJ jest, że biologia i matma maja przelicznik 3, tylko jest to odnośnie podstawy czy rozszerzenia ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Iwonaaa
beanus


Dołączył: 02 Cze 2011
Posty: 31
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kognitywistyka
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 19:22, 09 Maj 2012    Temat postu:

Wynik matury podstawowej dzieli się dodatkowo przez 2. Czyli zamiast np. 3 przelicznik będzie 1,5 (ale przy obliczaniu wyniku kwalifikacyjnego będzie się dzielić wszystko przez sumę maksymalnych wag, oczywiście).
Powrót do góry
Zobacz profil autora
dsdonia
kandydat


Dołączył: 24 Maj 2012
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 18:11, 24 Maj 2012    Temat postu:

W tym roku będę startować na kognitywistykę na UJ. Trochę późno się zorientowałam co tam trzeba i zdawałam biologię na poziomie R, ale matematykę niestety na P. Myślę, że biologie zdałam tak na 70 %, a matematykę na 100%. Myślicie, że miałabym szansę żeby się dostać na UJ?

Jak przeliczałam sobie punkty to wyszło mi 60, a znalazłam na jakiejś stronie, że w zeszłym roku próg po pierwszej turze rekrutacyjnej był 63.

Co o tym myślą Ci, którzy się dostali?

Pozdrawiam:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Iwonaaa
beanus


Dołączył: 02 Cze 2011
Posty: 31
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Kognitywistyka
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 23:47, 24 Maj 2012    Temat postu:

Tura była tylko jedna, przyjęto w niej wstępnie ponoć 110 osób. A limit wynosił 60. Dokumenty przyniosło 67, więc do tego poziomu go potem podniesiono. Z tego, co wiem, w tym roku limit został zwiększony do 80, więc jeśli nie będą chcieli robić kolejnych tur, w pierwszym rzucie mogą przyjąć i ze 120-130 osób. W każdym bądź razie, wszystko zależy od tego, jak poszła matura i jak dużym zainteresowaniem będzie cieszyć się kogni w tym roku (w ubiegłym było niecałe 5osób/miejsce).
Powrót do góry
Zobacz profil autora
MeksMaks
beanus


Dołączył: 24 Cze 2012
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 11:44, 24 Cze 2012    Temat postu:

Czy mógłbym zapytać studentów z poprzednich lat o opinie?

Poważnie zastanawiam się nad tym kierunkiem, i mam na niego dużo większe szanse przyjęcia niż na chociażby psychologię. Kwestia jest taka - czy na kognitywistyce dużo jest zajęć przydatnych w praktyce?

Pytam, ponieważ jeden znajomy trener interpersonalny polecił mi właśnie te studia, ale chciałbym wiedzieć, jak wygląda to konkretnie na UJ-ocie
Powrót do góry
Zobacz profil autora
dsdonia
kandydat


Dołączył: 24 Maj 2012
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 10:41, 02 Lip 2012    Temat postu:

Witam ponownie.
Mam pytanie, czy może ktoś orientuje się ile miała punktów ostatnia osoba przyjęta na kognitywistykę? Spać po nocach nie mogę, po wynikach matur i po przeliczeniu wychodzi mi, że miałabym 55 pkt.

Słyszałam jeszcze, że są listy rankingowe. Jak to wyglądało rok temu. Przyjęto 110 osób i jeszcze później więcej (z list rankingowych)?

Pozdrawiam, Donia
Powrót do góry
Zobacz profil autora
tylkoprzypadkiem
kandydat


Dołączył: 02 Lip 2012
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 19:54, 02 Lip 2012    Temat postu: niskiee niskie punkty

no własnie, podobny mam problem. nie wiem czy jest sens wplacac oplate rekrutacyjna. mam tylko 57,5 punkta.
czy jest sens?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
syberianka
kandydat


Dołączył: 26 Wrz 2012
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: MISH
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 13:43, 26 Wrz 2012    Temat postu:

Witam, mam konkretne pytanie dotyczące kursu Filozofia Umysłu na kognitywistyce. Nie wiem, czy jest to odpowiedni wątek, żeby je zadać, ale mimo wszystko proszę zaprawionych w boju kognitywistów o odpowiedź.

Czy trzeba mieć jakieś 'zaplecze kognitywistyczne', żeby zrealizować kurs Filozofia Umysłu? Na ile bazuje on na wstępie do kognitywistyki i innych pierwszorocznych przedmiotach? Czy byłoby możliwe, żeby pierwszoroczniak podołał temu drugorocznemu kursowi?

Pozdrawiam i dziękuję z góry za odp. Przepraszam, jeśli zamieściłam do pytanie w złym wątku.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
szumikwiat
kandydat


Dołączył: 04 Lut 2013
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 4:23, 04 Lut 2013    Temat postu:

Hej!
Mam do Was pytanko:

Czy z stosunkowo słabą maturą:
Polski/matma: 64%
Angielski 95% - wszystko tylko podst.
Jest w ogóle szansa dostać się na kogni?

Byłbym wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam! Smile
S.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
SapereAude!
beanus


Dołączył: 22 Cze 2013
Posty: 14
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: kognitywistyka
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 16:37, 22 Cze 2013    Temat postu:

Nie będę was /witać/ gdyż ostatnio dosyć częsta jest krytyka tej formy powitania Very Happy.
Wita gospodarz, a jestem tu nowy Smile

Użyję więc zwykłego - Dzień dobry!
__

A już bardziej na poważnie - dzięki pewnej "egzotycznej" olimpiadzie mam wstęp na m.in. filozofię i /ułatwiony/ m.in na kognitywistykę...

Terminy rekrutacji zmierzają ku końcowi, a ja ciągle nie wiem co wybrać. Teoretycznie mam "z automatu" wstęp na filozofię, ale także i na biotechnologię, bioinformatykę i inne podobne... O co chodzi?

Z jednej strony od zawsze lubiłem humanistyczne przedmioty jak polski czy historię, wos itd.. Od pewnego czasu serio zaczęła mnie ciekawić filozofia, a z drugiej też od dzieciństwa dobrze także szły mi nauki przyrodnicze - biologia, geografia...

Do tej pory szukałem, w ogóle nie wiedziałem, w którą stronę się kierować... Odwlekałem myślenie i nawet nie przeglądałem kierunków.

I teraz kognitywistyka wydaje mi się być, jakimś rozwiązaniem problemu. Mostem łączącym te dwie strony... Czytając opisy, przeglądając strony wydziału, plan etc... Chyba po raz pierwszy pomyślałem "to jest TO!"

Ale cały czas też, mam myśli bardziej pragmatyczne, wiem - pewnie i głupie... "Kognitywistyka? Ok... Ale co potem? Czy ja się w ogóle do tego nadaje? Nie lepiej pójść na pewne miejsce na np. biotechnologii i przemęczyć się z chemia, matmą i fizyką - ale przynajmniej lepsze perspektywy na pracę, no a biologię lubisz..."

Wątpliwość też wzbudza u mnie to, że nawet jeżeli bym się dostał, to czy dam radę po biolchemie. Polski, historię, wos miałem na bardzo dobrej ale, jednak podstawie. Filozofii/etyki nie miałem w ogóle...

Jak jest z tymi przedmiotami z tej grupy, trudne są?

Z góry dziękuję, za odpowiedź jeśli znajdzie się ktoś, kto przeczyta mój przydługi wywód i da jakąś odpowiedź.
Pozdrawiam Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Grimiku
kandydat


Dołączył: 10 Lip 2012
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 11:40, 23 Cze 2013    Temat postu:

Cześć!
Bardzo się cieszę, że chociaż przez myśl Ci przeszła kognitywistyka Very Happy

Jeśli zdecydujesz się wybrać ten kierunek, to najprawdopodobniej po wakacjach spotkamy się w Instytucie - będę wtedy studentem drugiego roku.

Odpowiadając na Twoje pytania/rozterki:

a) Dla mnie kogni jest spełnieniem marzeń i dokładnie tym, co chciałem studiować, a z Twojego opisu wynika, że możemy mieć podobne zainteresowania. Oczywiście, to tylko moja perspektywa, ale warto stwierdzić jeden fakt - żadne studia nie dają gwarancji pracy. Żeby ją znaleźć, musisz być dobry w tym, co robisz, a żeby być dobry w tym co robisz, musisz w dużym stopniu lubić to, co robisz (ze względu na ciągłą styczność z tematem). Wszystko zależy od Twojego zaangażowania. Poza tym, nie łudź się, że będzie łatwiej po biotechnologii, czy innych tego typu kierunkach, bo kończy je przynajmniej dwa razy więcej studentów, co w znaczny sposób wpływa na konkurencyjność na rynku pracy.

b) Zdecydowanie nie martw się o to, czy będzie Ci trudno albo czy ogarniesz. Jeśli nie idzie Ci najgorzej z matmy, to nie masz o co smutać - największą "kosą" na studentów jest roczne "wprowadzenie do logiki i teorii mnogości". Z osób, które skończyły biolchem na moim roku kilka miało problemy tylko w kwestii rozumienia w pełni materiału, ale i tak zdawali (i raczej zdadzą). Chociaż faktycznie doświadczenie w mat-fizie lub technikum czasami się przydaje.

c) Zakładam, że najwięcej osób odpada jeszcze przy pierwszym semestrze (oprócz logiki) ze względu na ilość filozofii. Bez owijania w bawełnę - jest jej dużo. Z kursów chociażby: epistemologia, wpr do filozofii, zarys historii filozofii... w tym wypadku kruszą się nieczęsto ścisłowcy zakładając, że będzie łatwo, bo to tylko jakieś humanistyczne pitu pitu, a niestety bez czytania tekstów na zajęcia się nie obejdzie.

d) Na koniec muszę przyznać, że mamy naprawdę stosunkowo uprzejmą i kompetentną kadrę. Wszystkie inne kierunki na naszym Wydziale, o których wiem, w porównaniu z nami pod tym kątem wypadają blado.

Tyle ode mnie Very Happy Pytaj dalej, jeśli chcesz.



PS Na fb jest założona grupa dla przyszłego rocznika, bo to nieocenione źródło pomocy dla braci studenckiej, więc kiedy będziecie znać już wyniki kwalifikacji zapraszam na:
[link widoczny dla zalogowanych]
Wszystkie już dodane osoby są z Wydziałówki Samorządu (wliczając mnie) ze względu na to, żebyście byli na bieżąco z ważnymi informacjami "z góry'.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Wpłynąwszy na Jagiellońskiego forum Uniwersytetu Strona Główna -> Filozoficzny / Filozofia / Kognitywistyka Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin